
Zupa rybna z sosem TABASCO®, pomidorami i imbirem
Poziom Trudności:
Łatwy
Kuchnia:
Polska
Składniki
- ok.1 kg korpusów i głów z kilku gatunków ryb np. łososia, pstrąga, szczupaka, karpia, sandacza
- 2-3 filety ulubionej ryby np. pstrąg lub sandacz
- 5-6 średnich pomidorów
- 2 średnie marchewki
- 1 średnia cebula
- kilka ząbków czosnku
- kawałek imbiru
- 1 por
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- szczypior
- Sos Sojowy Kikkoman Less Salt
- TABASCO® Sauce
- liście laurowe, ziele angielskie
- kolendra
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Pomidory sparz wrzątkiem i obierz. Marchew, seler, pietruszkę, cebulę obierz, umyj i pokrój w mniejsze kawałki. Wrzuć do garnka razem z korpusami rybnymi. Dodaj 2-3 pokrojone w ćwiartki pomidory, kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego. Wszystko zalej wodą 2-3 cm ponad warzywa i korpusy rybne. Delikatnie posól. Gotuj ok. godziny na niewielkim ogniu, w razie potrzeby odszumuj. Odcedź.
- Do gorącego bulionu dodaj pokrojone w drobną kostkę pozostałe pomidory i pokrojone na mniejsze kawałki fi lety rybne. Gotuj jeszcze kilka minut. Do bulionu dodaj starty czosnek i imbir. Wszystko dopraw do smaku sosem sojowym, sosem TABASCO® i pieprzem.
- Przed podaniem dodaj sporą ilość drobno posiekanego szczypiorku i świeżej kolendry.