Powrót
Udostępnij:

Zupa rybna z sosem TABASCO®, pomidorami i imbirem

90 min
4  osoby

Poziom trudności: Łatwy

  • Kuchnia Polska
  • Dieta Bez laktozy
  • Dieta Bezglutenowa

Składniki

  • ok.1 kg korpusów i głów z kilku gatunków ryb
    np. łososia, pstrąga, szczupaka, karpia, sandacza
  • 2-3 filety ulubionej ryby np. pstrąg lub sandacz
  • 5-6 średnich pomidorów
  • 2 średnie marchewki
  • 1 średnia cebula
  • kilka ząbków czosnku
  • kawałek imbiru
  • 1 por
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • szczypior
  • Sos Sojowy Kikkoman Less Salt
  • TABASCO® Sauce
  • liście laurowe, ziele angielskie
  • kolendra
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Pomidory sparz wrzątkiem i obierz. Marchew, seler, pietruszkę, cebulę obierz, umyj i pokrój w mniejsze kawałki. Wrzuć do garnka razem z korpusami rybnymi. Dodaj 2-3 pokrojone w ćwiartki pomidory, kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego. Wszystko zalej wodą 2-3 cm ponad warzywa i korpusy rybne. Delikatnie posól. Gotuj ok. godziny na niewielkim ogniu, w razie potrzeby odszumuj. Odcedź.
  2. Do gorącego bulionu dodaj pokrojone w drobną kostkę pozostałe pomidory i pokrojone na mniejsze kawałki fi lety rybne. Gotuj jeszcze kilka minut. Do bulionu dodaj starty czosnek i imbir. Wszystko dopraw do smaku sosem sojowym, sosem TABASCO® i pieprzem.
  3. Przed podaniem dodaj sporą ilość drobno posiekanego szczypiorku i świeżej kolendry.

Produkty z przepisu

Produkty opcjonalne dla diety bezglutenowej

Nasza strona stosuje pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Dalsze korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies. Wszelkie informacje o przetwarzaniu danych osobowych w tym wykorzystanie plików cookies znajdą Państwo tutaj. Jeżeli nie akceptują Państwo Polityki, prosimy o niekorzystanie z naszej witryny.
array(0) { }