
Aromatyczna sałatka azjatycko - ogórkowa z nutą japońską
Składniki
- 5 średnich ogórków
SOS:
- Develey Ocet Jabłkowy
- Kikkoman Olej sezamowy
- Kikkoman Sos sojowy
- 2 posiekane ząbki czosnku
- Kawałek drobno posiekanej cebuli
- 1-2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka prażonych ziaren sezamu
MAKARON:
- Kikkoman Sos sojowy
- 1 opakowanie makaronu ryżowego (wstążki)
- 3 ćwiartki kurczaka
- 5 dojrzałych, soczystych pomidorów malinowych
- 6-8 zielonych szparagów
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki sosu rybnego
- Szczypiorek do dekoracji
OLEJE SMAKOWE:
Olej smakowy chili:
- Kikkoman Olej sezamowy
- Olej sezamowy chili
- 1 łyżka chilli proszek
Olej smakowy z kardamonem i czosnkiem:
- 3-4 łyżki oleju
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka mielonego czarnego kardamonu
Sposób przygotowania
Ugotuj makaron ryżowy.
Następnie wytrybuj i drobno pokrój kurczaka.
Podsmaż cebulę i dodaj czosnek, smaż chwilę.
Włóż na patelnię kurczaka, smaż kilka minut mieszając od czasu do czasu.
Dodaj pokrojone pomidory i duś je, aż powstanie sos.
W międzyczasie dopraw Sosem sojowym Kikkoman oraz sosem rybnym.
Na oddzielnej patelni przesmaż szparagi, odstaw i zamarynuj Cytrusowym sosie sojowym PONZU Kikkoman.
Zrób dwa oleje smakowe: do mocno podgrzanego oleju wrzuć przyprawy.
Na koniec na talerzu ułóż szparagi, na to makaron, na wierzchu polej sosem pomidorowym, następnie skrop kilkoma kroplami każdego oleju smakowego oraz TABASCO® Pepper Sauce.
Smacznego 😊!