
Buritos
Poziom Trudności:
Łatwy
Kuchnia:
Meksykańska
Składniki
- 400 g polędwicy wołowej lub rostbefu
- 4 cebule
- 50 g rodzynek
- opakowanie Funtastic Tortilla 8x20
- Sos Sojowy Kikkoman Less Salt
- TABASCO® Sauce
- Oliwa z Oliwek Extra Virgin
- Sos 1000 Wysp Develey (200 ml) S
- Sos Salsa Mexicana Develey (200 ml)
- 1 łyżka cynamonu
- 1 pęczek natki kolendry
- 1 łyżka sproszkowanych ziaren kolendry
- 1 łyżka kminu
- 1 łyżka sproszkowanych goździków
Sposób przygotowania
- Posiekaj natkę kolendry. Mięso pokrój w drobną kostkę i zamarynuj w sosie sojowym, cynamonie, kminie, ziarnach kolendry i startych goździkach.
- Podsmaż na patelni cebulę, dodaj przygotowane mięso, rodzynki i natkę kolendry. Całość dokładnie wymieszaj i podsmaż chwilę razem. Dopraw do smaku sosem TABASCO®.
- Nierozpakowane placki tortilli podgrzej w kuchence mikrofalowej przez około 20-30 sekund, nakłuwając kilkakrotnie opakowanie. Ciepłe placki przełóż na deskę, przekrój na pół i zroluj, tworząc stożek (końcówkę stożka zawiń do góry, aby przez powstałą szczelinę nie spływał sos).
- Do tak przygotowanego stożka nakładaj farsz. Buritos podawaj tradycyjnie z sosem 1000 Wysp i sosem Salsa Mexicana.