
Kapuśniak na wędzonym żebrze doprawiony chili
Składniki
- Kikkoman Sos sojowy
- Kikkoman Olej sezamowy
- 300 g wędzonych żeberek
- 100 g wędzonego boczku
- 1 kg kapusty kiszonej
- 1 średnia cebula
- 2 średnie marchewki
- 2-3 ziemniaki
- 1/2 papryczki chili
- Natka pietruszki
- 1-2 łyżki miodu
- 1,5 litra bulionu
- 2-3 łyżki masła
- Kminek
- Kmin rzymski
- Czarny pieprz
Sposób przygotowania
W garnku rozpuść masło, zeszklij na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj szczyptę kminku i kminu rzymskiego i smaż mieszając co jakiś czas. Dodaj obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę i nadal smaż kilka minut na niewielkim ogniu.
Wlej bulion, dodaj 1-2 łyżki Sosu sojowego Kikkoman i miód. Wrzuć wędzone żeberka i pokrojone w kostkę ziemniaki. Garnek przykryj i gotuj do momentu, aż warzywa zmiękną, a mięso odda swój aromat.
Kapustę odciśnij z nadmiaru soku, pokrój na drobne kawałki i dodaj do zupy. Gotuj kilkanaście minut. Dopraw do smaku pieprzem i Sosem sojowym Kikkoman.
Wędzony boczek pokrój w kostkę, przesmaż na patelni, dodaj kilkanaście kropli Oleju sezamowego Kikkoman.
Zupę podawaj z mięsem z żeberek, przesmażonym boczkiem, chilli i pietruszką.
Smacznego 😊!