
Kapuśniak na wędzonym żebrze z sosem sojowym i chilli
Poziom Trudności:
Umiarkowany
Kuchnia:
Polska
Składniki
- 300 g wędzonych żeberek
- 100 g wędzonego boczku
- 1 kg kapusty kiszonej
- pół papryczki chilli
- 1 średnia cebula
- 2 średnie marchewki
- 2-3 ziemniaki
- natka pietruszki
- 1-2 łyżki miodu
- 1,5 litra bulionu
- 2-3 łyżki masła
- olej sezamowy
- Sos Sojowy Kikkoman
- kminek
- kmin rzymski
- czarny pieprz
Sposób przygotowania
- W garnku rozpuść masło, zeszklij na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj szczyptę kminku i kminu rzymskiego i smaż mieszając co jakiś czas. Dodaj obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę i nadal smaż kilka minut na niewielkim ogniu.
- Wlej bulion, dodaj 1-2 łyżki sosu sojowego i miód. Wrzuć wędzone żeberka i pokrojone w kostkę ziemniaki. Garnek przykryj i gotuj do momentu, aż warzywa zmiękną, a mięso odda swój aromat.
- Kapustę odciśnij z nadmiaru soku, pokrój na drobne kawałki i dodaj do zupy. Gotuj kilkanaście minut. Dopraw do smaku pieprzem i sosem sojowym.
- Wędzony boczek pokrój w kostkę, przesmaż na patelni, dodaj kilkanaście kropli oleju sezamowego.
- Zupę podawaj z mięsem z żeberek, przesmażonym boczkiem, chilli i pietruszką.