Kapuśniak na wędzonym żebrze z sosem sojowym i chilli

Kapuśniak na wędzonym żebrze z sosem sojowym i chilli

Czas Przygotowania 65 min Liczba Porcji 4 osób
Poziom Trudności: Umiarkowany
Kuchnia:
Polska

Składniki Składniki

  • 300 g wędzonych żeberek
  • 100 g wędzonego boczku
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • pół papryczki chilli
  • 1 średnia cebula
  • 2 średnie marchewki
  • 2-3 ziemniaki
  • natka pietruszki
  • 1-2 łyżki miodu
  • 1,5 litra bulionu
  • 2-3 łyżki masła
  • olej sezamowy
  • Sos Sojowy Kikkoman
  • kminek
  • kmin rzymski
  • czarny pieprz

Sposób Przygotowania Sposób przygotowania

  1. W garnku rozpuść masło, zeszklij na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj szczyptę kminku i kminu rzymskiego i smaż mieszając co jakiś czas. Dodaj obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę i nadal smaż kilka minut na niewielkim ogniu.
  2. Wlej bulion, dodaj 1-2 łyżki sosu sojowego i miód. Wrzuć wędzone żeberka i pokrojone w kostkę ziemniaki. Garnek przykryj i gotuj do momentu, aż warzywa zmiękną, a mięso odda swój aromat.
  3. Kapustę odciśnij z nadmiaru soku, pokrój na drobne kawałki i dodaj do zupy. Gotuj kilkanaście minut. Dopraw do smaku pieprzem i sosem sojowym.
  4. Wędzony boczek pokrój w kostkę, przesmaż na patelni, dodaj kilkanaście kropli oleju sezamowego.
  5. Zupę podawaj z mięsem z żeberek, przesmażonym boczkiem, chilli i pietruszką.

Produkty z Przepisu

150 ml
Naklejki
vegan
9,99 zł
Please select