Powrót
Udostępnij:

Naleśniki z musem brzoskwiniowym lub ananasowym

25 min
4  osoby

Poziom trudności: Łatwy

  • Kuchnia Polska
  • Dieta Wegetariańska (bezmięsna)

Składniki

  • 6 jajek
  • 300 ml mleka
  • 250 g mąki pszennej
  • 200 ml jasnego, płynnego miodu
  • 100 g masła
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 puszka ananasów Del Monte
    lub brzoskwiń Del Monte
  • 1 łyżka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania

  1. Wsyp mąkę i proszek do pieczenia do dużej miski. Zrób zagłębienie na środku i dodaj żółtka. Mieszaj od środka widelcem, następnie powoli dodaj mleko, aby otrzymać gładką, pozbawioną grudek masę.
  2. Rozgrzej dużą patelnię o grubym dnie. W misce ubij białka jaj do sztywnej piany. Włóż łyżkę piany do ciasta i zagnieć. Następnie dodaj stopione masło i resztę piany z białek. Zagniataj razem delikatnie, aż będzie całkiem gładkie.
  3. Aby zrobić sos, podgrzej razem miód i masło (na płycie lub w kuchence mikrofalowej), dodaj rozdrobnione ananasy lub brzoskwinie, dobrze wymieszaj i gotuj przez 2 minuty. Pozostaw do lekkiego ochłodzenia.
  4. Natłuść gorącą patelnię. Nakładaj naleśniki na patelnię tak, aby nie nachodziły na siebie. Smaż do czasu pojawienia się pęcherzyków, następnie odwróć i smaż po drugiej stronie.
  5. Podawaj od razu z ciepłym musem.

Produkty z przepisu

Nasza strona stosuje pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Dalsze korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies. Wszelkie informacje o przetwarzaniu danych osobowych w tym wykorzystanie plików cookies znajdą Państwo tutaj. Jeżeli nie akceptują Państwo Polityki, prosimy o niekorzystanie z naszej witryny.
array(0) { }