
Naleśniki z musem brzoskwiniowym lub ananasowym
Poziom Trudności:
Łatwy
Kuchnia:
Polska
Składniki
- 6 jajek
- 300 ml mleka
- 250 g mąki pszennej
- 200 ml jasnego, płynnego miodu
- 100 g masła
- 2 łyżki roztopionego masła
- 1 puszka ananasów Del Monte lub brzoskwiń Del Monte
- 1 łyżka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania
- Wsyp mąkę i proszek do pieczenia do dużej miski. Zrób zagłębienie na środku i dodaj żółtka. Mieszaj od środka widelcem, następnie powoli dodaj mleko, aby otrzymać gładką, pozbawioną grudek masę.
- Rozgrzej dużą patelnię o grubym dnie. W misce ubij białka jaj do sztywnej piany. Włóż łyżkę piany do ciasta i zagnieć. Następnie dodaj stopione masło i resztę piany z białek. Zagniataj razem delikatnie, aż będzie całkiem gładkie.
- Aby zrobić sos, podgrzej razem miód i masło (na płycie lub w kuchence mikrofalowej), dodaj rozdrobnione ananasy lub brzoskwinie, dobrze wymieszaj i gotuj przez 2 minuty. Pozostaw do lekkiego ochłodzenia.
- Natłuść gorącą patelnię. Nakładaj naleśniki na patelnię tak, aby nie nachodziły na siebie. Smaż do czasu pojawienia się pęcherzyków, następnie odwróć i smaż po drugiej stronie.
- Podawaj od razu z ciepłym musem.