
Sałatka makaronowa z oliwkami
Poziom Trudności:
Umiarkowany
Kuchnia:
Śródziemnomorska
Składniki
- 70g makaronu do wyboru
- Garść kiełków do wyboru
- 100g pomidorów cherry
- 50g czarnych oliwek bez pestek
- ¼ czerwonej cebuli
- 1 czerwona/żółta papryka
- ½ cukinii
- Kikkoman Sos Teriyaki z pieczonym czosnkiem
- 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- 1 łyżka stołowa Kikkoman Naturalnie warzony sos sojowy
- 2 łyżki stołowe Kikkoman Cytrusowy sos sojowy Ponzu
- 1 łyżka stołowa musztardy Dijon
- 1 łyżka stołowa miodu
Sposób przygotowania
Oczyścić paprykę i cukinię, pokroić na plastry. Grillować je do miękkości, obracać na obie strony , polać cukinię sosem Kikkoman Teriyaki z pieczonym czosnkiem. Kiedy będą miękkie odstawić do wystygnięcia, a potem usunąć skórkę z papryki.
Ugotować makaron w posolonej wodzie, odstawić do wystygnięcia. Przekroić na pół pomidory cherry, posiekać cebulę i oliwki. Wymieszać wszystkie składniki dressingu na gładką masę.
Włożyć makaron do miseczki, dodać kiełki oraz świeże i grillowane warzywa. Skropić wszystko dressingiem, dobrze wymieszać i podawać jako dodatek do grillowanego mięsa.