
Aromatyczna zupa krem pomidorowy z mascarpone i bazylią
Składniki
- Kikkoman Sos sojowy
- Mutti Pelati Pomidory Całe
- Mutti Passata Przecier Pomidorowy
- 3 marchewki
- 8 szalotek
- 1 por
- 1 seler
- 250 g serka Mascarpone
- 3 ząbki czosnku
- Oliwa z oliwek extra virgin
- Masło
- Szklanka wody
- Świeża bazylia
- Świeży tymianek
Sposób przygotowania
W rondlu z grubym dnem, rozgrzej masło, dodaj pokrojoną w kosteczkę cebulkę (5 szt.) oraz czosnek i zeszklij na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
Dodaj pokrojoną marchewkę, selera i pora, obsmaż i dopraw odrobinę świeżym tymiankiem.
Dodaj szklankę wody i gotuj przez 15min., całość dopraw Sosem sojowym Kikkoman.
W międzyczasie w osobnej miseczce, wymieszaj drobno pokrojoną cebulkę, Pomidory Pelati Mutti, świeże liście bazylii oraz łyżkę oliwy z oliwek.
Na talerz wyłóż łyżkę gotowej salsy pomidorowej tworząc wyspę na środku, na wierzch połóż łyżeczkę mascarpone, udekoruj liśćmi bazylii.
Do bulionu warzywnego dodaj Passatę przecier pomidorowy Mutti, zagotuj chwilę i zmiksuj całość na krem.
Wypełnij przygotowany talerz kremem pomidorowym, a na koniec polej łyżką oliwy z oliwek.
Smacznego 😊!