
Sałatka azjatycko - ogórkowa z nutą japońską
Składniki
-
5 średnich ogórków
Sos :
-
6 łyżek octu jabłkowego Develey
-
3 łyżki naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
-
2 łyżki oleju sezamowego
-
2 posiekane ząbki czosnku
-
kawałek drobno posiekanej cebuli
-
1-2 łyżki cukru
-
1 łyżeczka soli
-
1 łyżeczka prażonych ziaren sezamu
Makaron ryżowy z sosem pomidorowym :
- 1 opakowanie makaronu ryżowego (wstążki)
- 3 ćwiartki kurczaka
- 5 dojrzałych, soczystych pomidorów malinowych
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 5-6 łyżek naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
- 3 łyżki sosu rybnego
- szczypiorek do dekoracji
- 6-8 zielonych szparagów
Oleje smakowe do polania (trochę większa ilość, można wykorzystać potem do innych dań)
- Olej sezamowy chilli
- 3-4 łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżka chilli proszek
Olej smakowy z kardamonem i czosnkiem:
- 3-4 łyżki oleju
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka mielonego czarnego kardamonu
Sposób przygotowania
Ugotować makaron ryżowy.
Następnie wytrybować i drobno pokroić kurczaka.
Podsmażyć cebulę i dodać czosnek. (Smażyć chwilę)
Włożyć na patelnię kurczaka, smażyć kilka minut mieszając od czasu do czasu.
Dodać pokrojone pomidory i dusić je aż powstanie sos. Pomidory możemy wybrać dowolny rodzaj, te które lubimy najbardziej.
W międzyczasie doprawić naturalnie warzonym sosem sojowym Kikkoman oraz sosem rybnym.
Na oddzielnej patelni przesmażyć szparagi , odstawić i zamarynować w cytrusowym sosie sojowym Ponzu Kikkoman.
Zrobić dwa oleje smakowe: do mocno podgrzanego oleju wrzucić przyprawy.
Podanie: na talerzu ułożyć szparagi, na to makaron, na wierzchu ułożyć sos i polać kilkoma kroplami każdego oleju smakowego oraz TABASCO® Pepper Sauce.
Smacznego.