Powrót
Udostępnij:

Sałatka azjatycko - ogórkowa z nutą japońską

25 min
3-4  osoby
YouTube

Poziom trudności: Łatwy

  • Kuchnia Azjatycka
  • Dieta Białkowa

Składniki

  • 5 średnich ogórków

 

Sos :

  • 6 łyżek octu jabłkowego Develey

  • 3 łyżki naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman

  • 2 łyżki oleju sezamowego

  • 2 posiekane ząbki czosnku

  • kawałek drobno posiekanej cebuli

  • 1-2 łyżki cukru

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżeczka prażonych ziaren sezamu

 

Makaron ryżowy z sosem pomidorowym :

  • 1 opakowanie makaronu ryżowego (wstążki)
  • 3 ćwiartki kurczaka
  • 5 dojrzałych, soczystych pomidorów malinowych
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 5-6 łyżek naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • szczypiorek do dekoracji
  • 6-8 zielonych szparagów

 

Oleje smakowe do polania (trochę większa ilość, można wykorzystać potem do innych dań)

  • Olej sezamowy chilli
  • 3-4 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżka chilli proszek

 

Olej smakowy z kardamonem i czosnkiem:

  • 3-4 łyżki oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego kardamonu

Sposób przygotowania

Ugotować makaron ryżowy.

Następnie wytrybować i drobno pokroić kurczaka.

Podsmażyć cebulę i dodać czosnek. (Smażyć chwilę)

Włożyć na patelnię kurczaka, smażyć kilka minut mieszając od czasu do czasu.

Dodać pokrojone pomidory i  dusić je aż powstanie sos. Pomidory możemy wybrać dowolny rodzaj, te które lubimy najbardziej.

W międzyczasie doprawić naturalnie warzonym sosem sojowym Kikkoman oraz sosem rybnym.

Na oddzielnej patelni przesmażyć szparagi , odstawić i zamarynować w cytrusowym sosie sojowym Ponzu Kikkoman.

Zrobić dwa oleje smakowe: do mocno podgrzanego oleju wrzucić przyprawy.

Podanie: na talerzu ułożyć szparagi, na to makaron, na wierzchu ułożyć sos i polać kilkoma kroplami każdego oleju smakowego oraz TABASCO® Pepper Sauce.

Smacznego.

Produkty z przepisu

array(0) { }