
Sałatka w chrupiącej miseczce z tortilli
Poziom Trudności:
Łatwy
Kuchnia:
Przepis w wersji wideo
Składniki
- 1 Tortilla pszenna Funtastic
- ok. 15 dag filetu z kurczaka
- Sos-marynata Teriyaki Kikkoman
- 3 szt. pomidorków koktajlowych
- czosnek
- 8 dag papryki - mix kolorów
- 3 dag czerwonej cebuli
- sałata rucola
- dressing Vinaigrette classic Develey
- oliwki zielone i czarne Excelencia
- świeży tymianek
- ocet Balsamiczny Develey
- sos czosnkowy Develey (jako dip)
Sposób przygotowania
Wersja bezmięsna:
- Tortille wkładamy do metalowej miski i przyciskamy kolejną, mniejszą metalową miseczką od środka. Wierzchnią miskę następnie zdejmujemy i tak uformowany placek wkładamy do piekarnika na 4-5 min. 175 st.
- Do miski wkładamy rucolę, dodajemy pokrojone warzywa oraz oliwki, lekko doprawiamy czosnkiem, świeżym tymiankiem i octem balsamicznym Develey.
- Gotową sałatkę podajemy w miseczce z tortilli polewając dressingiem Vinaigrette Develey.
Wersja z mięsem:
- Tortille wkładamy do metalowej miski i przyciskamy kolejną, mniejszą metalową miseczką od środka. Wierzchnią miskę następnie zdejmujemy i tak uformowany placek wkładamy do piekarnika na 4-5 min. 175 st.
- Filet z kurczaka marynujemy kilka godzin w marynacie Teryaki Kikkoman.
- Następnie filet pieczemy w piekarniku przez 15-20 minut w temperaturze 180°C.
- Do gotowej miseczki z tortilli wkładamy sałatkę, polewając ją dressingiem Vinaigrette.
- Upieczone mięso wyjmujemy z piekarnika, kroimy dowolnie i układamy obok sałatki.
- Danie należy serwować z sosem czosnkowym Develey.