Powrót
Udostępnij:

Sałatka z pieczonych buraków i marchwi z musem

15 min
4  osoby
YouTube

Poziom trudności: Łatwy

  • Kuchnia Europejska
  • Dieta Wegetariańska (bezmięsna)

Składniki

  • 2 upieczone w skórce buraki średniej wielkości lub gotowane buraki
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 50 g sera np. feta
  • Sałata Rukola
  • Ananas Del Monte

 

Pieczona marchew z orzechami :

  • 1 kg marchewki
  • imbiru, cynamonu, kurkumy, kminu rzymskiego
  • 1 łyżka masła + orzechy włoskie
  • 1 łyżka  miodu
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek  lub oleju roślinnego
  • TABASCO® Pepper Sauce
  • Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman

 

SOS:

  • 1/2 ząbka czosnku
  • łyżeczka musztardy Miodowej  Develey
  • 2 łyżeczki miodu
  • 4 łyżki Mueloliva Oliwa z Oliwek Extra Virgin
  • Brzoskwinie Del Monte
  • Cytrusowy Sos sojowy  Ponzu Kikkoman
  • TABASCO® Habanero Sauce

Sposób przygotowania

Buraki zawinąć w folię aluminiową i piecz w piekarniku ok 80min. w temp. 180 s. Po upieczeniu obrać i pokroić na cienkie plasterki, następnie  ułożyć  na talerzu.

Cebulę pokroić w piórka, położyć na burakach.

Dodać pokrojony w kostkę ser np. feta.

Całość posypać ananasem  i  rukolą .

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Marchewkę obrać, pokroić wzdłuż na 4 części.

W miseczce wymieszać przyprawy z masłem i orzechami , miodem , TABASCO ®Pepper Sauce  i olejem, polać po marchewce i dokładnie wymieszać obtaczając marchewkę w mieszance.

Wyłożyć na blaszkę do pieczenia wyścieloną papierem do pieczenia i piec przez 45 minut (po 30 minutach pieczenia marchewkę przemieszać i nakryć kawałkiem folii aluminiowej oraz skropić naturalnie warzonym sosem sojowym Kikkoman ).

Posypać czarnym sezamem i podawać.

Przygotować sos:

Wszystkie składniki energicznie wymieszać i polać na sałatkę.

Smacznego.

Produkty z przepisu

array(0) { }