Wiedza i przepisy Develey
Rozsmakuj się w lekturze

Co zrobić, jeśli termin przydatności do spożycia naszej musztardy zbliża się?

Co zrobić, jeśli termin przydatności do spożycia naszej musztardy zbliża się?
Żyjemy w czasach, w których odżywianie jest zagadnieniem niezwykle obszernym. Najłatwiej można się o tym przekonać biorąc do ręki jakikolwiek produkt spożywczy i czytając jego etykietę. Skład, masa, składniki odżywcze, sposób przechowywania, możliwość wystąpienia składników alergennych czy też nazwa i adres producenta. Ze względu na złożoność zagadnienia, poniżej piszemy nieco więcej o terminie przydatności do spożycia.  Musztardy Develey dzięki odpowiednim metodom produkcji,  należy zaliczyć do grupy produktów o stosunkowo długim terminie minimalnej trwałości.  Na etykietach Develey odnajdziecie informację „Najlepiej spożyć przed”. Oznacza to, że produkt, odpowiednio przechowywany, będzie utrzymywał swoją najwyższą jakość do daty określonej na opakowaniu. Przechodząc jednak do sedna - w jaki sposób można szybko wykorzystać zakupioną musztardę, jeśli data minimalnej trwałości zbliża się nieubłaganie?
Zrób z musztardy... Sos. Musztarda sama w sobie smakuje doskonale. Nie oznacza to jednak, że nie może być składnikiem innych sosów i dodatków. Musztarda to podstawa smaku wielu dressingów do sałatek. Jeżeli nie chcesz marnować żywności, wybierz właśnie sałatki, jako dodatek do obiadu lub przekąskę. W przypadku dressingów, oczywistym wyborem wydaje się być słynny vinnegrette, którego można przygotować z wykorzystaniem musztardy (np. Dijon, od Develey). Dobrym pomysłem będzie również wymieszanie tej przyprawy z majonezem i jogurtem greckim, w celu uzyskania prostego i smacznego dipu do przekąsek (na przykład marchewki, kalarepy lub selera naciowego). Polecamy wypróbowanie również innych przepisów oraz stworzenie własnych pomysłów. Musztarda doskonale komponuje się z wieloma produktami, takimi jak jajka, majonez, miód, czy też czosnek. Wystarczy kilka porcji sałatki, aby smacznie opróżnić słoik i nie zmarnować żywności! 2. Marynuj! Jeżeli musztardy jest trochę więcej, warto pomyśleć o upieczeniu mięsa. Musztarda to doskonały produkt do stworzenia marynaty. W zależności od wybranego rodzaju, potrawa może zyskać łagodny i słodkawy smak np. dzięki Musztardzie Słodkiej lub bardziej ostry przy użyciu Musztardy Francuskiej. Od dawna znane jest też łączenie musztardy z miodem. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, marynata skomponowana na bazie musztardy i miodu, z pewnością wzbogaci smak karkówki, czy też żeberek. Niedługo powróci też sezon na grillowanie - mięso pozostawione na noc w musztardzie, papryce, czosnku i odrobinie oleju z pewnością zaspokoi apetyt Waszych gości. 3. Wykorzystaj musztardę po amerykańsku Dziś burgery i hot dogi jednoznacznie kojarzą się ze Stanami Zjednoczonymi, a jednym z najpopularniejszych dodatków do tych potraw jest oczywiście musztarda. Dlaczego więc nie zaproponować rodzinie amerykańskiego obiadu? Półki dzisiejszych sklepów pozwalają na dogodzenie każdemu. Kotlet do burgera można wykonać na wiele sposobów - zarówno z mięsa (wołowego, wieprzowego, drobiowego), jak i na przykład z kaszy jaglanej, ciecierzycy lub seitanu. Podobnie jest w przypadku hot dogów, które przygotować można zarówno przy użyciu klasycznych parówek, jak i chociażby tych sojowych. Niezależnie od dokonanego wyboru, wykonane potrawy zawsze można uświetnić musztardą. Nie warto marnować jedzenia. Pamiętaj więc, że jeśli data minimalnej trwałości produktu jest już blisko - zawsze można znaleźć sposób na jego wykorzystanie.