Wiedza i przepisy Develey
Rozsmakuj się w lekturze

Jakość według Rummo

Jakość według Rummo

Rummo to włoskie makarony z ponad 170-letnią tradycją. To makarony typu „ al dente”, czyli  „na ząb” co oznacza, że są po prostu twardsze, niż te które znamy do tej pory z polskiego rynku. Dlaczego Włosi wolą makaron twardy niż miękki? Twardość makaronu powoduje, że już na poziomie jamy ustnej musimy się z nim „pomęczyć”. Ale to w tym dobrym znaczeniu, gdyż enzymy znajdujące się w jamie ustnej zaczynają od razu go trawić, dzięki czemu nasz żołądek ma już zdecydowanie mniej pracy. Nie jest żadną tajemnicą, że im lepiej pokarm zostanie strawiony, tym mamy zdrowsze jelita i wartościowe białko lepiej jest przyswajane przez nasz organizm. Ponadto, podczas gotowania tego typu makaron zdecydowanie chłonie mniej wody, co powoduje, że nie „napychamy” naszego żołądka wodą, lecz wartościowym pokarmem. Przy makaronach miękkich, które chłoną dużo wody szybko czujemy efekt sytości, ale niestety tylko na chwilę.

Makarony Rummo dają nam nie tylko dużo wartościowego białka, zwłaszcza dla osób, które dużo pracują i potrzebują dużo energii, ale zapewniają, że długo czujemy się najedzeni.

Klasyczne makarony Rummo, produkowane są tylko z semoliny z pszenicy durum, która zawiera aż 14,5% białka - to jedna z najwyższych wartości na rynku wśród makaronów klasycznych. Białko daje energię, jest budulcem komórek i jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Makarony Rummo podlegają procesowi wyrabiania, według opatentowanej metody Lenta Lavorazione® (Powolnego Przetwarzania) i są wytłaczane poprzez specjalnie wykonane przez rzemieślników formy z brązu. W wyniku ich zastosowania powstaje makaron z szorstką, porowatą powierzchnią, idealnie łączącą się z sosem. Taki makaron nawet po dwukrotnym ugotowaniu lub podgrzaniu zachowuje swój kształt, jest sprężysty i się nie skleja – czyli cały czas to jakość al dente.

Dzięki wysokiej jakości pszenicy oraz metody wytwarzania, makaron Rummo jako jedyny posiada certyfikat Bureau Veritas za jego zdolność do pozostania al dente po gotowaniu.