Powrót
Udostępnij:

Jakość według Rummo

Rummo to makarony typu „ al dente” , czyli „ na ząb” co oznacza, że są po prostu twardsze, niż te które znamy do tej pory z polskiego rynku . Dlaczego Włosi wolą makaron twardy niż miękki ? Twardość makaronu powoduje, że już na poziomie jamy ustnej musimy się z nim „ pomęczyć”. Ale to w tym dobrym znaczeniu, gdyż enzymy znajdujące się w jamie ustnej zaczynają od razu go trawić, dzięki czemu nasz żołądek ma już zdecydowanie mniej roboty. Nie jest żadną tajemnicą, że im lepiej pokarm zostanie strawiony, tym mamy zdrowsze jelita i wartościowe białko lepiej jest przyswajane przez nasz organizm. Ponadto, podczas gotowania tego typu makaron zdecydowanie chłonie mniej wody, co powoduje , że nie „ napychamy” naszego żołądka wodą lecz wartościowym pokarmem -> przy makaronach miękkich, które chłoną dużo wody szybko czujemy efekt sytości, ale niestety tylko na chwilę!
Makarony Rummo dają nam nie tylko dużo wartościowego białka , zwłaszcza dla osób które dużo pracują i potrzebują dużo energii, ale zapewniają że długo czujemy się najedzeni.

Semolina z której wyprodukowany jest makaron Rummo zawiera aż 14,5% białka na 100g- to jedna z najwyższych wartości na rynku wśród makaronów klasycznych . Białko daje energię, jest budulcem komórek i jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Makarony Rummo podlegają procesowi wyrabiania, według opatentowanej metody Lenta Lavorazione®
( Powolnego Przetwarzania)
i są wytłaczane poprzez specjalnie wykonane przez rzemieślników formy z brązu. W wyniku ich zastosowania powstaje makaron z szorstką, porowatą powierzchnią, idealnie łączącą się z sosem. Taki makaron nawet po dwukrotnym ugotowaniu lub podgrzaniu zachowuje swój kształt, jest sprężysty i się nie skleja – czyli cały czas to jakość al dente.

Kupuj produkty w naszym sklepie

Przeczytaj także