Cukier cukrowi nierówny cz. I

Cukier cukrowi nierówny cz. I
Artykuł został napisany przez Redakcję serwisu Czytamy Etykiety.
 
Czy zwracacie uwagę na to, jaki rodzaj cukru zawierają produkty, które kupujecie? Czy wiecie, jaka jest różnica między cukrem rafinowanym a nierafinowanym? I czy każdy cukier brązowy jest cukrem trzcinowym? Wszędzie cukier rafinowany Na pewno większą uwagę przywiązujesz do tego, czym słodzisz ciasta, desery, kawę czy herbatę. Jednak czy sprawdzasz, czym zostały posłodzone produkty, które kupujesz? Producenci dosładzają produkty przede wszystkim białym cukrem rafinowanym (buraczanym), ale zdarzają się wyjątki. Niektórzy stawiają na inne naturalne substancje słodzące, czyli np. nierafinowany cukier trzcinowy, miód, melasę, zagęszczone soki, ksylitol czy stewię. Jeśli zastanawiacie się czy warto sięgnąć po produkt posłodzony np. nierafinowanym cukrem to poniżej znajdziecie odpowiedź. Cukier buraczany a trzcinowy – różnice Główna różnica pomiędzy cukrem trzcinowym a buraczanym jest taka, że pochodzą z dwóch różnych roślin. Proces produkcji również nieco się różni, jednak efektem końcowym jest ten sam produkt – sacharoza. Chociaż cukry te mają inny smak i barwę. W Polsce cukier uzyskuje się z buraków cukrowych. Zasada jego produkcji polega na wydobyciu soku z korzenia buraka cukrowego, a następnie jego oczyszczeniu, zagęszczeniu i wykrystalizowaniu z niego sacharozy. I taki cukier nazywamy białym. Natomiastcukier rafinowany (czyli rafinada) otrzymywany jest przez dodatkowe oczyszczenie, przefiltrowanie i wykrystalizowanie. Nie zawiera on żadnych składników mineralnych. I taki cukier stosowany jest przez większość producentów. Chyba nie brzmi to zdrowo? Natomiast cukier trzcinowy produkowany jest z trzciny cukrowej i najczęściej spotykany jest w postaci nierafinowanej.Otrzymywany jest w toku produkcji, podczas której nie przeprowadzono rafinacji. W takim cukrze pozostaje melasa, która nadaje mu brązowy kolor oraz charakterystyczny lekko karmelowy smak. Ponadto zawiera składniki mineralne takie jak żelazo, wapń, magnez, potas czy fosfor. Trzcinowy brązowy cukier występuje w wersji jasnej i ciemnej – im więcej melasy tym cukier jest ciemniejszy. I uważajcie na podróbki! Niestety, niektórzy producenci nas oszukują i do barwienia zwykłego, białego rafinowanego cukru używają karmelu. Taką podróbkę sprzedają jako produkt ekskluzywny, który jest o wiele droższy. Dlatego kupując cukier brązowy uważnie czytajcie etykiety i nie kupujcie kota w worku. Zapamiętaj, że cukier biały jest rafinowany, a brązowy jest nierafinowany albo zabarwiony karmelem. I rzadkością jest cukier buraczany nierafinowany.