Cukier cukrowi nierówny cz. II

Cukier cukrowi nierówny cz. II

Cukier trzcinowy nierafinowany lepszym wyborem

Producenci słodzą swoje produkty nie tylko cukrem białym czy trzcinowym, ale również syropem glukozowo-fruktozowym, glukozą i fruktozą. Zastanówcie się dwa razy zanim wybierzecie produkt posłodzony fruktozą albo syropem fruktozowym. Nadmiar tego cukru w diecie może być zgubny dla sylwetki, w szczególności jeśli prowadzisz mało aktywny tryb życia! Czy wiecie, że cukier trzcinowy nierafinowany o wiele lepiej smakuje? Nie bez powodu to on jest składnikiem drinków i wielu dań! Wyobrażacie sobie mojito z cukrem białym?

Czytaj etykiety

Podkreślam, że bardzo ważne jest ograniczanie spożycia cukrów. Zwracajcie uwagę na to, czym posłodzone są produkty. Jeśli w składzie produktu znajdziesz nazwę „cukier” to z pewnością będzie to buraczany rafinowany. Natomiast, jeśli zostanie użyty cukier trzcinowy nierafinowany (rzadkością jest cukier buraczany nierafinowany) to producent to zaznaczy. I takie produkty będą lepszym wyborem. Dobrym przykładem są ketchupy, które zawsze są dosładzane. Jeśli na liście ich składników pojawi się nierafinowany cukier trzcinowy to można się spodziewać, że będą charakteryzować się wysoką jakością. Takie artykuły spożywcze są bardziej naturalne i zdrowsze. Świetnym przykładem jest Ketchup Premium Develey, który dosładzany jest cukrem trzcinowym nierafinowanym. Z pewnością różnicę wyczujecie również w jego wyjątkowym pomidorowym smaku! Jest to produkt Premium nie tylko z nazwy, ale również ze składu! Nie oszczędzajcie na swoim zdrowiu! Wybierajcie mądrze i świadomie! Pamiętajcie, że kupując tańsze produkty z kiepskim składem zaoszczędzicie tylko na chwilę. Prędzej czy później odbije się to na zdrowiu i te niby zaoszczędzone pieniądze trzeba będzie wydać na lekarstwa. Masz wybór, zawsze Ty wybierasz, co jesz! Aby mieć dobre zdrowie, trzeba dbać o nie regularnie, prowadzić zdrowy tryb życia i odżywiać się w sposób zrównoważony. Dlatego wybieraj produkty wysokiej jakości z najbardziej naturalnym składem!

  Artykuł został napisany przez Redakcję serwisu Czytamy Etykiety.