Wiedza i przepisy Develey
Rozsmakuj się w lekturze

Czym jest gluten i dlaczego niektórzy muszą go unikać?

Czym jest gluten i dlaczego niektórzy muszą go unikać?
Czasami ciężko jest nam odróżnić fakty i mity, które narosły wokół diety bezglutenowej. Dlaczego mam unikać glutenu, czym właściwie jest ten gluten i co najważniejsze – jak znaleźć produkty bez glutenu?
Gluten mówiąc najprościej to białko roślinne – naturalny składnik zbóż, który występuje w produktach wytwarzanych ze zbóż lub zboża zawierających. Ważną informacją dla osób unikających glutenu jest to, że ten specyficzny rodzaj białek ceniony jest w branży spożywczej ze względu na właściwości wiążące i zagęszczające. Dlatego produkty bez glutenu wymagają specjalistycznego przechowywania składników wykorzystywanych w procesie produkcji oraz przygotowania całego tego procesu. W ostatnich latach coraz częściej diagnozowana jest alergia lub nietolerancja, która zmusza wiele osób do przejścia na dietę bez glutenu. Dlatego właśnie na rynku pojawiła się szeroka gama produktów dostosowanych do diety bezglutenowej, takich jak m.in. nasz Ketchup Premium oraz Musztardy Premium. Wystarczy spojrzeć na etykietę, aby wiedzieć, który produkt jest bezglutenowy.