Miejsce sosu jest w lodówce! Ale właściwie dlaczego...?
![Miejsce sosu jest w lodówce! Ale właściwie dlaczego...? Miejsce sosu jest w lodówce! Ale właściwie dlaczego...?](/sites/default/files/styles/art/public/articles/images/652.jpg?itok=IwfBiZ8L)
Wszyscy doskonale wiemy, że chłodzenie jest od dawna metodą na przedłużenie świeżości produktów. Takie działanie zalecają też producenci. Biorąc do ręki Sos Czosnkowy Develey, bez trudu odnajdziesz informację: Po otwarciu należy przechowywać w lodówce.
Dzięki niskiej temperaturze spowolniony jest proces rozwijania się drobnoustrojów, które mogą wpływać na szybsze psucie się żywności. W związku z tym po otwarciu opakowania po raz pierwszy (na przykład słoika Musztardy Premium Develey lub butelki sosów do mięs) musimy umieścić je w lodówce.
Nie wszyscy zdają sobie także sprawę z tego, że istotny jest też wybór optymalnego miejsca dla otwartego wcześniej sosu. Nieprzypadkowo temperatura w całej lodówce nie jest jednakowa. W przypadku produktów, takich jak właśnie sosy (czyli tych, które wymagają umiarkowanie niskiej temperatury) najodpowiedniejsze będą półki środkowe lub drzwi lodówki - oddalone nieco od zamrażalnika. Jeśli chcesz poznać więcej zasad dobrego przechowywania żywności, zajrzyj do artykułu dr Anny Kulikowskiej, która omówiła temat szczegółowo [tutaj].
Na koniec warto jeszcze dodać, że sosy Develey przechowywane w lodówce nie tracą swoich walorów smakowych i możesz cieszyć się ich doskonałym smakiem bardzo długo.