Sosy Kikkoman są w pełni naturalne.
![Warto wiedzieć, że… sosy Kikkoman są w pełni naturalne.](/sites/default/files/styles/art/public/articles/images/3-1080x1080.jpg?itok=rM7bfx9w)
Warto zapamiętać, że sosy sojowe Kikkoman dostarczają umami w postaci naturalnej.
Na rynku znajduje się wiele produktów „ulepszonych” przy pomocy różnych chemicznych substancji: wzmacniacze smaku i aromatu, barwniki, zagęszczacze, substancje konserwujące, cukier i jego odpowiedniki. Jednym z popularnych dodatków do produktów spożywczych jest glutaminian sodu czyli MSG, produkowany masowo między innymi poprzez hydrolizę białek. Warto wiedzieć, że umami to naturalny efekt fermentacji i nie ma wiele wspólnego ze sztucznymi wzmacniaczami smaku. A naturalnie warzony sos sojowy jest bogaty w naturalne umami, więc nie ma potrzeby polepszać jego smaku! Wystarczy czytać i porównywać etykiety by przekonać się, czy sosy i przyprawy których używasz, są naturalne.