Gluten – Twój wybór. Odżywiaj się świadomie

Gluten – Twój wybór. Odżywiaj się świadomie
Obecnie coraz częściej ze spożywania produktów zawierających gluten rezygnują nawet ci konsumenci, którym alergia nie dokucza. Szkodliwość glutenu to temat budzący kontrowersje, ale decyzja o przejściu na dietę nie powinna być narzucana. W artykule dr Anna Kulikowskiej znajdziecie powody, dla których bezwzględnie należy ograniczyć lub zrezygnować z jego spożywania. Problem w tym, że gluten można znaleźć tam, gdzie mogłoby go nie być. Producenci żywności nie mają obowiązku umieszczania na opakowaniu informacji „produkt bezglutenowy”, przez co konsumenci muszą wczytywać się w skład produktu i poszukiwać składników zawierających gluten, pochodzących ze zbóż, między innymi: pszenicy, jęczmienia, żyta. Warto Wiedzieć, że ten specyficzny rodzaj białek ceniony jest w branży spożywczej ze względu na właściwości wiążące i zagęszczające. W Develey staramy się i robimy co w naszej mocy, aby ułatwić Ci świadome odżywianie. Chcemy, aby Konsument nie miał żadnych wątpliwości, że nasze produkty dostosowujemy do potrzeb wymagających Klientów. Na opakowaniach naszych produktów wśród istotnych komunikatów staramy się w widocznych miejscach często z przodu oraz zarówno z tyłu informować również o braku obecności glutenu. Przygotowując wegańską sałatkę czy rodzinnego grilla każdy nasz Klient może mieć pewność, że dodając do niej jeden z Dressingów Sałatkowych, Sosów czy Musztard Develey w szklanym czy plastikowym opakowaniu nie tylko polepszy smak dania, ale również nie dozna uszczerbku na zdrowiu ze względu na nietolerancję glutenu.