Marynowany stek z bavette ze świeżą salsą

Marynowany stek z bavette ze świeżą salsą

Czas Przygotowania 25 min Liczba Porcji 4 osób
Poziom Trudności: Łatwy
Kuchnia:
Europejska
Amerykańska
Przepis w wersji wideo

Składniki Składniki

Bułki burgerowe :

  • 800gr mąki pszennej
  • 11g drożdży
  • 430ml ciepłego mleka
  • 80g cukru
  • 85g masła
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka soli

 

Stek :

  • wołowina
  • majonez Vegan Majo Develey
  • TABASCO® Sriracha Sauce
  • TABASCO® Chipotle Sauce
  • ocet jabłkowy Develey
  • cukier
  • cebula szalotka
  • ogórek
  • cytrusowy sos sojowy Ponzu Kikkoman
  • naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman
  • olej sezamowy
  • pomidory Pelati Mutti

 

Sposób Przygotowania Sposób przygotowania

Bułki burgerowe:

Mleko podgrzewamy do temperatury ok 30 stopni. Rozpuszczamy w nim drożdże, cukier i masło. Następnie dodajemy mąkę, jajo i sól i mieszamy do otrzymania zwartej, jednolitej konsystencji.  Miskę z ciastem przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Do tego celu możemy nagrać piekarnik do 40 stopni i wyłączyć go przed włożeniem ciasta. Czekamy, aż ciasto podwoi objętość. Po tym czasie dzielimy ciasto na poszczególne bułeczki. Standardowe bułki do burgera powinny mieć w granicach 80-110g. Każdą z porcji ciasta formujemy w kulkę zagniatając jej brzegi do środka a następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i rozpłaszczamy delikatnie bułki. Powtarzamy proces wyrastania tak jak wcześniej. Jeśli chcemy przykryć folią bułki, należy posmarować ją olejem i dopiero wtedy położyć na bułkach , dzięki temu nie przywrze do bułek. Gdy bułki wyrosną smarujemy je rozmąconym jajkiem i posypujemy np. czarnuszką lub sezamem. Pieczemy w 180 stopniach ok 20 minut. Czas zależy od wielkości bułek. Należy je kontrolować i jeśli się zarumienią z góry i od dołu, to znak, że czas je wyjąć z pieca. Po upieczeniu najlepiej odłożyć je na kratkę aby ostygły.

Wołowinę wyjmujemy z lodówki na 15 minut przed smażeniem, aby osiągnęła temperaturę pokojową.  Następnie marynujemy ją w naturalnie warzonym sosie sojowym Kikkoman.

Majonez mieszamy z TABASCO® Sriracha Sauce według uznania.

W rondelku mieszamy pół szklanki octu z połowa szklanki cukru i szklanką wody i doprowadzamy do wrzenia. Do gorącej zalewy wkładamy pokrojoną szalotkę i odstawiamy do wystygnięcia.

Ogórka kroimy wzdłuż na pół i znowu na pół, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w słupki. Tak pokrojonego ogórka doprawiamy cytrusowym sosem sojowym Ponzu Kikkoman, TABASCO® Chipotle Sauce oraz olejem sezamowym.

Smażymy wołowinę na mocno rozgrzanej patelni z małą ilością oleju rzepakowego. Czas smażenia zależy od grubości steka. Bardzo pomocny będzie termometr kuchenny, dzięki któremu uzyskamy taki stopień  jaki planujemy.

Usmażonego steka odkładamy na 3 minuty do odpoczynku. Po tym czasie kroimy go na plasterki, układamy na nim ser i zapiekamy za pomocą palnika. Jeśli nie macie palnika, to możecie włożyć tak przygotowanego steka z serem na blaszce na najwyższa półkę piekarnika na chwilkę.

Smacznego!

Produkty z Przepisu

250 ml
7,49 zł
Please select
500 ml
7,99 zł
Please select
150 ml
Naklejki
vegan
13,99 zł
Please select
150 ml
Naklejki
vegan
10,99 zł
Please select
250 ml
Naklejki
vegan
15,99 zł
Please select
60 ml
12,79 zł
Please select
400 g
5,99 zł
Please select
390 ml
Naklejki
vegan
vlab
9,99 zł
Please select
566g
35,99 zł
Please select