
Marynowany stek z bavette ze świeżą salsą
Składniki
Bułki burgerowe :
- 800gr mąki pszennej
- 11g drożdży
- 430ml ciepłego mleka
- 80g cukru
- 85g masła
- 1 jajko
- 1 płaska łyżeczka soli
Stek :
- wołowina
- majonez Vegan Majo Develey
- TABASCO® Sriracha Sauce
- TABASCO® Chipotle Sauce
- ocet jabłkowy Develey
- cukier
- cebula szalotka
- ogórek
- cytrusowy sos sojowy Ponzu Kikkoman
- naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman
- olej sezamowy
- pomidory Pelati Mutti
Sposób przygotowania
Bułki burgerowe:
Mleko podgrzewamy do temperatury ok 30 stopni. Rozpuszczamy w nim drożdże, cukier i masło. Następnie dodajemy mąkę, jajo i sól i mieszamy do otrzymania zwartej, jednolitej konsystencji. Miskę z ciastem przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Do tego celu możemy nagrać piekarnik do 40 stopni i wyłączyć go przed włożeniem ciasta. Czekamy, aż ciasto podwoi objętość. Po tym czasie dzielimy ciasto na poszczególne bułeczki. Standardowe bułki do burgera powinny mieć w granicach 80-110g. Każdą z porcji ciasta formujemy w kulkę zagniatając jej brzegi do środka a następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i rozpłaszczamy delikatnie bułki. Powtarzamy proces wyrastania tak jak wcześniej. Jeśli chcemy przykryć folią bułki, należy posmarować ją olejem i dopiero wtedy położyć na bułkach , dzięki temu nie przywrze do bułek. Gdy bułki wyrosną smarujemy je rozmąconym jajkiem i posypujemy np. czarnuszką lub sezamem. Pieczemy w 180 stopniach ok 20 minut. Czas zależy od wielkości bułek. Należy je kontrolować i jeśli się zarumienią z góry i od dołu, to znak, że czas je wyjąć z pieca. Po upieczeniu najlepiej odłożyć je na kratkę aby ostygły.
Wołowinę wyjmujemy z lodówki na 15 minut przed smażeniem, aby osiągnęła temperaturę pokojową. Następnie marynujemy ją w naturalnie warzonym sosie sojowym Kikkoman.
Majonez mieszamy z TABASCO® Sriracha Sauce według uznania.
W rondelku mieszamy pół szklanki octu z połowa szklanki cukru i szklanką wody i doprowadzamy do wrzenia. Do gorącej zalewy wkładamy pokrojoną szalotkę i odstawiamy do wystygnięcia.
Ogórka kroimy wzdłuż na pół i znowu na pół, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w słupki. Tak pokrojonego ogórka doprawiamy cytrusowym sosem sojowym Ponzu Kikkoman, TABASCO® Chipotle Sauce oraz olejem sezamowym.
Smażymy wołowinę na mocno rozgrzanej patelni z małą ilością oleju rzepakowego. Czas smażenia zależy od grubości steka. Bardzo pomocny będzie termometr kuchenny, dzięki któremu uzyskamy taki stopień jaki planujemy.
Usmażonego steka odkładamy na 3 minuty do odpoczynku. Po tym czasie kroimy go na plasterki, układamy na nim ser i zapiekamy za pomocą palnika. Jeśli nie macie palnika, to możecie włożyć tak przygotowanego steka z serem na blaszce na najwyższa półkę piekarnika na chwilkę.
Smacznego!