Powrót
Udostępnij:

Marynowany stek z bavette ze świeżą salsą

25 min
4  osoby
YouTube

Poziom trudności: Łatwy

  • Kuchnia Amerykańska
  • Kuchnia Europejska

Składniki

Bułki burgerowe :

  • 800gr mąki pszennej
  • 11g drożdży
  • 430ml ciepłego mleka
  • 80g cukru
  • 85g masła
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka soli

 

Stek :

  • wołowina
  • majonez Vegan Majo Develey
  • TABASCO® Sriracha Sauce
  • TABASCO® Chipotle Sauce
  • ocet jabłkowy Develey
  • cukier
  • cebula szalotka
  • ogórek
  • cytrusowy sos sojowy Ponzu Kikkoman
  • naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman
  • olej sezamowy
  • pomidory Pelati Mutti

 

Sposób przygotowania

Bułki burgerowe :

Mleko podgrzewamy do temperatury ok 30 stopni. Rozpuszczamy w nim drożdże, cukier i masło. Następnie dodajemy mąkę, jajo i sól i mieszamy do otrzymania zwartej, jednolitej konsystencji.  Miskę z ciastem przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Do tego celu możemy nagrać piekarnik do 40 stopni i wyłączyć go przed włożeniem ciasta. Czekamy, aż ciasto podwoi objętość. Po tym czasie dzielimy ciasto na poszczególne bułeczki. Standardowe bułki do burgera powinny mieć w granicach 80-110g. Każdą z porcji ciasta formujemy w kulkę zagniatając jej brzegi do środka a następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i rozpłaszczamy delikatnie bułki. Powtarzamy proces wyrastania tak jak wcześniej. Jeśli chcemy przykryć folią bułki, należy posmarować ją olejem i dopiero wtedy położyć na bułkach , dzięki temu nie przywrze do bułek. Gdy bułki wyrosną smarujemy je rozmąconym jajkiem i posypujemy np. czarnuszką lub sezamem. Pieczemy w 180 stopniach ok 20 minut. Czas zależy od wielkości bułek. Należy je kontrolować i jeśli się zarumienią z góry i od dołu, to znak, że czas je wyjąć z pieca. Po upieczeniu najlepiej odłożyć je na kratkę aby ostygły.

 

Wołowinę wyjmujemy z lodówki na 15 minut przed smażeniem, aby osiągnęła temperaturę pokojową.  Następnie marynujemy ją w naturalnie warzonym sosie sojowym Kikkoman.

Majonez mieszamy z TABASCO® Sriracha Sauce według uznania.

W rondelku mieszamy pół szklanki octu z połowa szklanki cukru i szklanką wody i doprowadzamy do wrzenia. Do gorącej zalewy wkładamy pokrojoną szalotkę i odstawiamy do wystygnięcia.

Ogórka kroimy wzdłuż na pół i znowu na pół, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w słupki. Tak pokrojonego ogórka doprawiamy cytrusowym sosem sojowym Ponzu Kikkoman, TABASCO® Chipotle Sauce oraz olejem sezamowym.

Smażymy wołowinę na mocno rozgrzanej patelni z małą ilością oleju rzepakowego. Czas smażenia zależy od grubości steka. Bardzo pomocny będzie termometr kuchenny, dzięki któremu uzyskamy taki stopień  jaki planujemy.

Usmażonego steka odkładamy na 3 minuty do odpoczynku. Po tym czasie kroimy go na plasterki, układamy na nim ser i zapiekamy za pomocą palnika. Jeśli nie macie palnika, to możecie włożyć tak przygotowanego steka z serem na blaszce na najwyższa półkę piekarnika na chwilkę.

Smacznego.

Produkty z przepisu

Nasza strona stosuje pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Dalsze korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies. Wszelkie informacje o przetwarzaniu danych osobowych w tym wykorzystanie plików cookies znajdą Państwo tutaj. Jeżeli nie akceptują Państwo Polityki, prosimy o niekorzystanie z naszej witryny.
array(0) { }