Powrót
Udostępnij:

Pierogi z mięsem doprawione TABASCO® Chipotle

90 min
6  osoby
YouTube

Poziom trudności: Umiarkowany

  • Kuchnia Azjatycka
  • Kuchnia Polska
  • Dieta Bez laktozy

Składniki

  • 500 g ugotowanego mięsa z rosołu
  • ugotowane warzywa z zupy (1 marchewka, 1/2 pietruszki)
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko (opcjonalnie)
  • Boczek
  • TABASCO® Chipotle Sauce

Sposób przygotowania

Przygotowanie:

Boczek pokroić  w drobną kosteczkę i włożyć na patelnie aby powoli się wytopił. Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę, wrzucić do boczku.

Mięso drobiowe (bez skóry), wołowe (razem z tłuszczem), cebulę oraz warzywa z wywaru zmielić w maszynce do mięsa, dokładnie wyrobić, doprawić solą i pieprzem oraz kilkoma kroplami TABASCO® Chipotle Sauce . Jeśli nadzienie wyszło za rzadkie, można podsmażyć je na patelni, jeśli za sztywne, można dodać troszkę rosołu. Do nadzienia dodać jajko i wymieszać.

Lepienie pierogów:

Szklanką wycinać kółka z rozwałkowanego ciasta, na środek nakładać po jednej pełnej łyżce farszu (lub tyle ile się zmieści). Składać ciasto na pół i zlepiać dokładnie brzegi, uważając aby nadzienie nie dostało się w miejsce sklejenia.

Gotowe pierogi układać na stolnicy lub blacie podsypanych mąką. Przykryć ściereczką do czasu gotowania, aby nie obeschły.

W dużym garnku zagotować osoloną wodę, i jak będzie mocno wrzała, włożyć pierwszą partię pierogów. Po ponownym zagotowaniu zmniejszyć ogień do średniego i gotować pierogi do miękkości. Pierogi z wody i  odsmażane posypać skwarkami i podawać z kwaśną śmietaną.

Produkty z przepisu

array(0) { }