Pierogi z mięsem doprawione TABASCO® Chipotle
Poziom trudności: Umiarkowany
Składniki
Sposób przygotowania
Przygotowanie:
Boczek pokroić w drobną kosteczkę i włożyć na patelnie aby powoli się wytopił. Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę, wrzucić do boczku.
Mięso drobiowe (bez skóry), wołowe (razem z tłuszczem), cebulę oraz warzywa z wywaru zmielić w maszynce do mięsa, dokładnie wyrobić, doprawić solą i pieprzem oraz kilkoma kroplami TABASCO® Chipotle Sauce . Jeśli nadzienie wyszło za rzadkie, można podsmażyć je na patelni, jeśli za sztywne, można dodać troszkę rosołu. Do nadzienia dodać jajko i wymieszać.
Lepienie pierogów:
Szklanką wycinać kółka z rozwałkowanego ciasta, na środek nakładać po jednej pełnej łyżce farszu (lub tyle ile się zmieści). Składać ciasto na pół i zlepiać dokładnie brzegi, uważając aby nadzienie nie dostało się w miejsce sklejenia.
Gotowe pierogi układać na stolnicy lub blacie podsypanych mąką. Przykryć ściereczką do czasu gotowania, aby nie obeschły.
W dużym garnku zagotować osoloną wodę, i jak będzie mocno wrzała, włożyć pierwszą partię pierogów. Po ponownym zagotowaniu zmniejszyć ogień do średniego i gotować pierogi do miękkości. Pierogi z wody i odsmażane posypać skwarkami i podawać z kwaśną śmietaną.