
Sałatka z pieczonych buraków i marchwi z musem
Składniki
- 2 upieczone w skórce buraki średniej wielkości lub gotowane buraki
- 1/2 czerwonej cebuli
- 50 g sera np. feta
- Sałata Rukola
- Ananas Del Monte
Pieczona marchew z orzechami :
- 1 kg marchewki
- imbiru, cynamonu, kurkumy, kminu rzymskiego
- 1 łyżka masła + orzechy włoskie
- 1 łyżka miodu
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
- TABASCO® Pepper Sauce
- Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman
SOS:
- 1/2 ząbka czosnku
- łyżeczka musztardy Miodowej Develey
- 2 łyżeczki miodu
- 4 łyżki Oliwy z oliwek Extra Virgin
- Brzoskwinie Del Monte
- Cytrusowy Sos sojowy Ponzu Kikkoman
- TABASCO® Habanero Sauce
Sposób przygotowania
Buraki zawinąć w folię aluminiową i piecz w piekarniku ok 80min. w temp. 180 s. Po upieczeniu obrać i pokroić na cienkie plasterki, następnie ułożyć na talerzu. Cebulę pokroić w piórka, położyć na burakach. Dodać pokrojony w kostkę ser np. feta. Całość posypać ananasem i rukolą. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Marchewkę obrać, pokroić wzdłuż na 4 części. W miseczce wymieszać przyprawy z masłem i orzechami, miodem, TABASCO ®Pepper Sauce i olejem, polać po marchewce i dokładnie wymieszać obtaczając marchewkę w mieszance. Wyłożyć na blaszkę do pieczenia wyścieloną papierem do pieczenia i piec przez 45 minut (po 30 minutach pieczenia marchewkę przemieszać i nakryć kawałkiem folii aluminiowej oraz skropić naturalnie warzonym sosem sojowym Kikkoman ). Posypać czarnym sezamem i podawać. Przygotować sos: Wszystkie składniki energicznie wymieszać i polać na sałatkę. Smacznego.