Sałatka z pieczonych buraków i marchwi z musem
Składniki
- Del Monte Ananas kawałki
- 2 upieczone w skórce buraki średniej wielkości lub gotowane buraki
- 1/2 czerwonej cebuli
- 50 g sera np. feta
- Rukola
PIECZONA MARCHEW Z ORZECHAMI :
- Kikkoman Sos sojowy
- TABASCO® Pepper Sauce
- 1 kg marchwi
- Imbir, cynamon, kurkuma, kmin rzymski
- 1 łyżka masła + orzechy włoskie
- 1 łyżka miodu
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
SOS:
- Del Monte Brzoskwinie plastry
- Develey Premium Musztarda Miodowa
- Kikkoman Cytrusowy sos sojowy PONZU
- TABASCO® Habanero Sauce
- 1/2 ząbka czosnku
- 2 łyżeczki miodu
- 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
Sposób przygotowania
Buraki zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku ok. 80 min. w temp. 180°C. Po upieczeniu obierz i pokrój na cienkie plasterki, następnie ułóż na talerzu.
Cebulę pokrój w piórka, połóż na burakach. Dodaj pokrojony w kostkę ser. Całość posyp ananasem i rukolą. Piekarnik nagrzej do 180°C.
Marchewkę obierz, pokrój wzdłuż na 4 części. W miseczce wymieszaj przyprawy z masłem i orzechami, miodem, TABASCO® Pepper Sauce i olejem, polej po marchewce i dokładnie wymieszaj obtaczając marchewkę w mieszance.
Wyłóż na blaszkę do pieczenia wyścieloną papierem do pieczenia i piecz przez 45 minut (po 30 minutach pieczenia marchewkę przemieszaj i nakryj kawałkiem folii aluminiowej oraz skrop Sosem sojowym Kikkoman. Posyp czarnym sezamem.
Przygotuj sos: Wszystkie składniki energicznie wymieszaj i polej na sałatkę.
Smacznego 😊!