III. tajemnica doskonałości: Jak powstaje Polpa Mutti?

jak powstaje

Kolejnym sekretem jest opatentowany przez Mutti proces obierania skórki na zimno, podczas którego pomidory obierane są ze skórki w temperaturze pokojowej (ok. 20℃). Każde poddawanie pomidora wysokiej temperaturze nie tylko zmienia jego piękny czerwony kolor na bardziej brunatny, lecz także pozbywa go części wartościowych składników mineralnych i witamin.

Ponadto, firma Mutti stosuje unikalny system powiadamiania rolników o terminie rozpoczęcia zbiorów pomidora ze swojego pola. Czasami rolnicy rozpoczynają zbiór w środku nocy – wszystko po to, żeby żaden ciągnik z pomidorami nie czekał ani chwili na swój rozładunek. Mutti bowiem wie jak ważne dla ostatecznego produktu, jego koloru, słodkości i zachowania minerałów jest minimalny czas od momentu zerwania pomidora z krzaka do jego przerobu.  Dzięki temu proces zbioru i transportu pomidorów  do momentu ich przerobu trwa zaledwie kilka godzin.