Już starożytni mówili o pozytywnym wpływie musztardy na zdrowie

Warto wiedzieć, że... już starożytni mówili o pozytywnym wpływie musztardy na zdrowie

Musztarda jest jedną z najbardziej naturalnych przypraw. Proces produkcyjny musztardy i specyfika samej gorczycy powoduje, że jej produkcja nie wymaga używania żadnych substancji konserwujących i zagęszczających, co jest jej ogromnym atutem i zaletą w czasach, gdy naturalność stała się wielką zaletą.

Musztarda powstała w starożytnym Rzymie na początku naszej ery, gdzie uznawano ją za przyprawę o właściwościach leczniczych.

Z Rzymu tradycja stosowania musztardy do pielęgnacji i zabiegów leczniczych trafiła do Anglii, gdzie przetrwała do dziś, dzięki czemu angielska kąpiel w musztardzie (lub w sproszkowanej gorczycy) jest naturalnym zabiegiem, często oferowanym przez nowoczesne spa i rekomendowanym do wykonania w zaciszu domowym, gdy czujemy się zmęczeni, przepracowani lub mam problemy ze snem.

Proces produkcyjny musztardy i specyfika samej gorczycy powoduje, że jej produkcja nie wymaga używania żadnych substancji konserwujących i zagęszczających, co jest niewątpliwie dużym jej atutem. W kuchniach świata musztarda zalecana jest do stosowania nie tylko jako dodatek do tradycyjnej parówki. Na niektórych rynkach masowo stosowana jest do kanapek, mięs i jako składnik wielu ciekawych sosów. Warto wziąć przykład z Francuzów - mistrzów prostej kuchni i wyrazistych smaków, którzy używają jej po prostu do smarowania chleba, tworząc w ten sposób doskonałą przystawkę.