W ketchupie Tomato jest więcej likopenu niż w świeżych pomidorach

Warto wiedzieć, że... w ketchupie Tomato jest więcej likopenu niż w świeżych pomidorach

W ketchupie Tomato,  produkowany przez firmę Develey, znajduje się likopen, powszechnie uznawany jako silny przeciwutleniacz. Ketchup oprócz znanego powszechnie talentu zmieniania nudnych potraw w inspirujące wariacje kulinarne,  ma także dodatkową zaletę, o której warto wiedzieć: Zazwyczaj w trakcie procesu przetwarzania produktów (smażenia, pieczenia czy gotowania) cenne składniki warzyw i owoców ulegają redukcji. Jednak w przetworzonych pomidorach zwiększa się koncentracja likopenu. Dodatkowo pod wpływem temperatury i rozdrabniania pomidorów, likopen staje się bardziej przyswajalny przez organizm. Tym samym w ketchupie Tomato zawartość likopenu jest zdecydowanie większa niż w świeżych pomidorach.