Oliwki Excelencia są jedyne w swoim rodzaju!

Warto wiedzieć że... oliwki Excelencia są jedyne w swoim rodzaju!

Oliwki w Hiszpanii traktowane są jako skarb narodowy. Tysiącletnie gaje oliwne są nieodzownym elementem śródziemnomorskiej tradycji oraz historii. Jedne z najlepszych oliwek znajdziemy w Hiszpanii. Gospodarstwo Aceitunas Guadalquivir, producent jedynych w swoim rodzaju oliwek Excelencia, oprócz tradycji, gwarantuje jakość i bezpieczeństwo od zbiorów z pola do serwowania na nasze stoły.

Dbanie o bezpieczeństwo żywności jest naszym najważniejszym priorytetem, dlatego też oliwki Excelencia są wolne od GMO. Ich uprawy są zrównoważone i nie zawierają pestycydów. To wszystko dzięki domkom dla pożytecznych owadów, które znajdują się w naszym gospodarstwie. Owady zamieszkujące owe domki są naszymi sprzymierzeńcami w walce ze szkodnikami.

Ponadto zbiory prowadzone są w sposób tradycyjny – najbardziej popularna odmiana oliwek Manzanilla  zrywana jest ręcznie, aby zapewnić najwyższą jakość oraz możliwie jak najmniej ingerencji strukturę owoców. Zebrane z pola oliwki trafiają do fabryki  w mniej niż 24 godziny, a do słoików trafiają jedynie te starannie wyselekcjonowane.

W Hiszpanii produkuje się szereg różnych gatunków oliwek.  Najbardziej popularne to oliwki typu Hojiblanca o kalibracji 280-320, których delikatny smak sprawia, iż stanowią idealne uzupełnienie lekkich sałatek, marynowanych mięs i morskich ryb. Odmiana Manzanilla jest najbardziej znaną oliwką na świecie. Charakteryzują ją okrągłe owoce średniej wielkości, z ok. 30% mniejszą pestką w porównaniu do innych odmian, dzięki czemu mamy dużo więcej wartościowej części oliwnego owoca. Najbardziej szlachetna jest odmiana oliwek królewskich Gordal o kalibracji 140-150. Charakteryzują się one największą jędrnością. Smak miąższu stanowi niezwykłe doznanie dla kulinarnych znawców.

Warto wiedzieć, że kalibracja oliwek odpowiada za ich wielkość – im mniejsza kalibracja, tym oliwka ma większy rozmiar.

Warto również pamiętać o tym, że oliwki są bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy Omega 3 i Omega 6. Wystarczy tylko 7 oliwek dziennie, aby istotnie zwiększyć naszą odporność!