Wiedza i przepisy Develey
Rozsmakuj się w lekturze

Warto wiedzieć, że...Kikkoman to tradycja w nowej odsłonie

Warto wiedzieć, że...Kikkoman to tradycja w nowej odsłonie

Mimo upływu lat i postępu technologicznego, jakość i skład pozostały niezmienione. Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman składa się wyłącznie z czterech elementów: ziaren soi, pszenicy, soli i wody. Proces wytwarzania to kilka etapów, które finalnie przyczyniają się do powstania sosu o charakterystycznym smaku i aromacie. Procedura zaczyna się od namoczenia ziaren soi w zimnej wodzie, które po upływie określonego czasu zostają zagotowane. Łączy się je z pszenicą, którą uprzednio praży się i rozciera tak, żeby jak najlepiej połączyła się z soją, ułatwiając fermentację. Ten składnik jest niezbędny do otrzymania specyficznego zapachu i słodyczy, wyczuwalnej w sosie. Sól rozpuszczona w wodzie działa jako naturalna substancja konserwująca, dlatego całość jest w pełni naturalna. Podczas fermentacji powstaje miazga − moromi − która dojrzewa przez pewien okres i nabiera znanego nam koloru. Z moromi wyciska się sos za pomocą pras pokrytych materiałem − każda z nich składa się z trzech warstw tkaniny. Miazgę zgniata się przez około dziesięć godzin, co pozwala uzyskać klarowny płyn o pięknym odcieniu. Tak przygotowany sos sojowy Kikkoman sprawdza się idealnie nie tylko w potrawach kuchni azjatyckiej, ale również daniach o zachodnim rodowodzie. Dodany do tarty, risotto, sałatki czy burgerów z powodzeniem może zastąpić inne przyprawy, a także stać się bazą do różnego rodzaju marynat.