Powrót
Udostępnij:

Przechowywanie produktów spożywczych

Często zastanawiamy się, jak przechowywać żywność. Czy wędlinę pozostawiamy w folii, czy jajka należy umyć przed włożeniem do lodówki, albo co zrobić, kiedy zostanie nam połowa obiadu. Niewątpliwie ważnym sposobem bezpiecznego przechowywania żywności, jest trzymanie jej w warunkach chłodniczych, czyli w lodówce. Dzięki temu ograniczamy ryzyko rozwoju szkodliwych mikroorganizmów oraz nasza żywność dłużej pozostaje świeża. Zimą nie przechowujemy żywności na balkonie, nie mamy gwarancji utrzymania stałej temperatury, zamarzanie i rozmrażanie żywności nie służy jej smakowi, ani bezpieczeństwu mikrobiologicznemu. Jakie są najważniejsze zasady przechowywania jedzenia w lodówce? Przestrzegaj zaleceń producenta typu: „przechowywać w lodówce w temperaturze 2 - 6˚C”. Nie są to informacje pisane bez powodu, ich przestrzeganie zapewnia najwyższą jakość produktu oraz jego bezpieczeństwo zdrowotne. Zalecenie „przechowywać w suchym, chłodnym miejscu, z dala od światła” nie oznacza lodówki. Istnieje grupa produktów, jak m.in. mleko UHT, które możemy przechowywać w temperaturze pokojowej i dopiero po otworzeniu należy je umieścić w lodówce; producent zwykle zaznacza to na opakowaniu „po otwarciu przechowywać w lodówce” Nie upychaj w lodówce zbyt wielu produktów. Jeżeli będą ściśnięte, nie schłodzą się prawidłowo. Pamiętaj, że nie każdy rodzaj żywności należy trzymać w lodówce. Na przykład niektóre owoce albo warzywa (m.in. ziemniaki, pomidory, ananasy, mango, banany, awokado) przechowywane w lodówce tracą smak i aromat i już na pewno nie dojrzeją. Owoce i warzywa najlepiej przechowywać w lodówce, w specjalnej szufladzie; pamiętaj, żeby koniecznie wyjąć je z woreczków, inaczej szybko zaczną się psuć. Wędlinę kupioną w plasterkach i zapakowaną w folię lub w opakowaniu MAP (pakowaną w atmosferze ochronnej), ale już otworzoną, należy wyjąć z foliowego woreczka/opakowania i zawinąć w pergamin. Ani folia spożywcza, ani folia aluminiowa, nie nadają się do przechowywania wędlin, ponieważ zbyt dobrze izolują, nie przepuszczają powietrza i zatrzymują wilgoć, a wilgotne wędliny szybko się psują. Najczęściej w drzwiach lodówki jest wydzielone miejsce na jajka i tam najlepiej je trzymać. Jaj nie myjemy przed włożeniem do lodówki, sparzamy je bezpośrednio przed użyciem. Do lodówki nie należy wstawiać ciepłych potraw. Trzeba poczekać, aż ostygną, inaczej wzrasta prawdopodobieństwo rozwoju szkodliwych mikroorganizmów. Dania zrobione przez nas najlepiej przechowywać w specjalnie do tego przeznaczonych naczyniach (znak widelca i kieliszka na naczyniu): porcelanowych, szklanych lub próżniowych – zawsze z atestem. Temperatura na poszczególnych półkach lodówki nie jest taka sama. Generalnie, najzimniej jest przy zamrażalniku i tam należy trzymać mięso i wędliny. W drzwiach lodówki trzymaj produkty wymagające jedynie lekkiego ochłodzenia (masło, musztarda). Środkowa półka to dobre miejsce na przechowywanie miękkich serów, suchych wędlin i dań domowych. Najdalej od zamrażalnika jest najcieplej i tam stawiaj jogurty, żółty ser, czy otwarte dżemy. Oleje roślinne najlepiej jest przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu, niekoniecznie w lodówce (chyba, że producent zaleci inaczej). Najlepiej jest kupować oleje i oliwę w ciemnych butelkach.

Przeczytaj także

Nasza strona stosuje pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Dalsze korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies. Wszelkie informacje o przetwarzaniu danych osobowych w tym wykorzystanie plików cookies znajdą Państwo tutaj. Jeżeli nie akceptują Państwo Polityki, prosimy o niekorzystanie z naszej witryny.